Blog


Freedom and Responsibility perform the Miracle (Helen Parkhurst, 1922)

In het septembernumer van het blad Daltonvisie een artikel van mijn hand over het spel tussen vrijheid en verantwoordelijkheid bij het leidinggeven aan scholen. Over Coöperatieve Systemen en Emergentie.NIVOZ

Het NIVOZ heeft een schoolportet gemaakt van mijn school, de Casimirschool in Gouda. Het portet kun je hier lezen:Wil de echte schoolleider opstaan?

Ik heb een interview gegeven over leiderschap dat is gepubliceerd in het VBS blad van maart 2019. Klik hieronder voor de uitagve van het maartnummer van de VBS.

20190314082735100


Lid Examencommissie Opleiding Schoolleider Basisbekwaam

social-media-2

Ik ben benoemd als lid van de examencommissie van AVANS+ en iPabo voor de opleiding Basisbekwaam Schoolleider. Als examencommissie zien we met een constructief kritsche instelling (pro)actief toe op de kwaliteit van toetsing en examinering binnen de opleiding en adviseren we de projectleider op het gebied van toetsing en examinering.


Management Development Traject AMOS

In opdracht van Avans+ mogen Jan Willem van den Boogert en ik mag ik vanaf dit voorjaar gaan werken met de directeuren van AMOS, een groot bestuur in Amsterdam. Een traject, gekoppeld aan het nieuwe koersplan van AMOS en de professionaliseringsthema’s  regie en strategie en persoonlijk leiderschap. 

Een mooie opdracht om samen met hen te werken aan de ontwikkeling van het onderwijs en leiderschap.


Eigenaarschap ontwikkelen

Op 21 januari mocht ik samen met het team van de Daltonschool Zevensprong in Houten het thema eigenaarschap bij kinderen uitrafelen. Wat is het? Wat is nodig om eigenaarschap te ontwikkelen? Ontwikkelen van executieve functies. Met de Five-Bold-Steps Methodiek per bouw een werkbare strategie ontworpen, die moet leiden tot een doorgaande lijn door de hele school.

Mooie eerste stap gezet!

IMG 4077

Rondetafelgesprek Commissie Onderwijs Tweede Kamer


Op 23 januari ben ik namens de VBS in gesprek gegaan over de toekomst van Lumpsum in het funderend onderwijs met leden van de Commissie Onderwijs van de Tweede Kamer.

een verslag hiervan kun je hier lezen.

Derde keer excellente school

Mijn school, de Casimirschool in Gouda, is voor de derde keer op rij excellente school geworden! De inspectie waardeert de school in haar ontwikkeling naar het concept van Zelfbewustzijn.

het rapport van de onderwijsinsepctie lees je hier

Symposium School en schaal

header nieuw groot

Op 14 januari ben ik deelnemer aan het panelgesprek op het symposium school en schaal. Ik zal deelnemen aan het podiumgesprek dat geleid zal gaan worden door Job Cohen. In het pannel zitten bestuurders van grote en kleine schoolbesturen. Wat is de ideale schaal? Een interessant symposium en een interessant vraagstuk. Het symposium wordt gehouden omdat de fusietoets voor besturen ophoud te bestaan. Hoe kunnen we verantwoord omgaan met school en schaal?

Lees hier meer over het symposium.

Het lerarentekort is een zegen voor het onderwijs

Op LinkedIn heb ik een column geschreven over het lerarentekort.

IMG 4219

Lees de column hier 


© Groot’s Onderwijsadvies 2019